Nog meer

      

Vide-greniers
Wat je zéker niet mag missen, zijn de ‘vide-greniers’, de rommelmarkten, waar de Fransen werkelijk alles, maar dan ook alles te koop aanbieden wat ze kwijt willen. Geen stadje of dorpje dat niet zijn eigen vide-grenier heeft. Je vindt er veel wat je écht niet wilt hebben, maar de gezelligheid maakt veel goed en als je goed kijkt, zitten er soms mooie dingen tussen. Meestal kun je er ook een eenvoudig hapje eten (denk friet met worst en spek) en wijn of bier drinken. En natuurlijk is er live muziek! Vaak een niet al zuiver zingende zangeres begeleid door een elektronisch keyboard met automatische ritmefunctie. Bonne chance!

Wijn proeven
Melay ligt in de Haute-Marne en dat ligt weer te midden van befaamde wijngebieden van de Champagne, de Elzas en de Bourgogne. Toch was de omgeving van Melay van oudsher ook een echte wijnstreek (La Bagatelle was niet voor niets ooit een wijnkopershuis). Maar nadat de druifluis eind 19e eeuw bijna alle wijnstokken in de Bourgogne en de Haute Marne vernietigde, verdween de wijnbouw uit de streek. Na de introductie van resistente druivensoorten uit Noord-Amerika, waarop de traditionele soorten geënt werden, concentreerde de wijnbouw zich rond Dijon en Beaune.

Sinds 1983 is de wijngaarden in het zuiden van de Haute-Marne nieuw leven ingeblazen. En nu heeft Coiffy-le-Haut, eigenlijk een wijnberg met een dorpje op de top, zijn eigen rode, witte, rosé en mousserende wijnen. Proeven dus! Dat kan bij Coteaux de Coiffy en bij  Domaine Florence Pelletier, waar ze zich toeleggen op de productie van biologische wijnen.

Water
In het nabijgelegen Blondefontaine is een openbaar zwembad. Leuker is het om te zwemmen in een van de grote meren bij Langres, in het Lac de Morimond (let op: alleen nog drankjes/ijsjes, geen restaurant meer), in de Saône in Jonvelle of in het meertje bij Ecolonie (Hennezel).

Voor watersporters bieden de meren bij Langres vrijwel alles: zeilen, windsurfen, waterfietsen, roeien, kayakken, waterfietsen. Het kan er allemaal. Kanoën kan op diverse romantische riviertjes in de buurt.

Vissers komen in de buurt van La Bagatelle ook helemaal aan hun trekken. De visvijvers (die in Voisey is een aanrader!), stroompjes, rivieren, kanalen en meren bieden onder meer karper, baars, barbeel, snoek en forel.

    

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws en onze aanbiedingen ontvangen?
Stuur dan een mailtje naar bagatellemelay@gmail.com